نوشته شده توسط: الهه ناز
همانطور که میدانید بینی یکی از اعضای بدن است که وظیفه بویایی برای انسان را برعهده دارد. اما گاهی نیز با مشکل مواجه می شود و به علت های مختلف داخل بینی زخم می شود. این زخم ها بسیار دردناک هستند. امروز می خواهیم درباره چگونگی ایجاد این زخم ها و راه های درمان انواع زخمها و... توضیح دهیم.
زخمهای بینی بر اثر عوامل مختلف ایجاد می شوند و برای انسان بسیار دردناک و آزار دهنده می باشند به گونه ای که تحمل آنها برای انسان بسیار دشوار است. اما خوشبختانه با گذشت چند روز در صورت مراقبت از آنها به سرعت بهبود مییابند.
زخم های دردناک بینی معمولا خطرناک نیستند و از این نظر برای انسان ایجاد نگرانی نمی کنند در صورتی که فرد از زخم بینی خود مراقبت کند به سرعت بهبود مییابد اما اگر این زخم دارای عفونت شد کار سخت تر می شود و باید با مصرف داروهای مختلف که توسط پزشک تجویز میشود به درمان آن پرداخت.
همانطور که گفته شد بینی در بدن اصلی ترین کاری که انجام میدهد حس بویایی است. اما وظیفه دیگری نیز بر عهده دارد. یکی دیگر از کارهایی که بینی برای انسان انجام می دهد این است که زمانی که فرد هوا را تنفس میکند در صورتی که هوای وارد شده سرد باشد توسط بینی گرم میشود.
همچنین بینی از طریق موهای ریزی که در داخل خود دارد هوای وارد شده را تصفیه میکند. بینی با استفاده از رطوبت غشای بینی هوا را مرطوب کرده تا عمل تصفیه بهتر صورت بگیرد و در نتیجه برای اینکه عملکرد تصفیه هوا توسط بینی بهتر انجام شود رطوبت بینی بسیار اهمیت دارد.
یکی از دلایلی که باعث می شود بینی دچار مشکل و زخم بشود خشکی بینی است. علائمی که در هنگام خشکی بینی بروز می کند به شرح زیر می باشد:
? احساس خشکی و حساسیت داخل بینی .
? زخم شدن و پوسته پوسته شدن داخل و روی بینی.
? درد داخل بینی.
? بینی که دچار خشکی شده است با کوچکترین ضربه یا فشار دچار خونریزی می شود.
یکی از کارهایی که غشای بینی انجام می دهد این است که فرد را در برابر عفونت ها محافظت میکند. زمانی که فرد دچار خشکی بینی میشود این محافظت دیگر وجود ندارد. از طرفی پوسته پوسته شدن بینی فرد را وسوسه میکند که بینی خود را با انگشت دست کاری کند و این پوسته ها را بکند.
زمانی که این کار را انجام می دهد احتمال اینکه دست فرد دارای میکروب باشد بسیار زیاد است. از طرفی خشکی بینی عمل مقابله و مبارزه با میکروب ها را به خوبی نمی تواند انجام دهد و در این زمان احتمال بیمار شدن و سرماخوردگی فرد بسیار بالا می رود.
در این حالت سیستم تسویه بینی دچار اختلال میشود و فرد همیشه احساس بدی را نسبت به حالت بینی خود دارد. خشکی بینی در زمستان بیشتر اتفاق می افتد و افراد زیادی دچار این عارضه می شوند .علت این اتفاق نیز این است که در زمستان به دلیل تنفس هوای سرد بافت بینی خشک و بسیار شکننده می شود و باعث بروز زخم هایی داخل بینی و پوسته پوسته شدن آن می شود.
عوامل زیادی میتواند باعث خشکی غشای بینی شود اما خطرناک ترین آنها می تواند موارد زیر باشد :
? آلرژی هایی مثل تب یونجه.
? آبریزش بینی زیاد.
? تغییرات هورمونی بدن به ویژه در بانوان.
? استفاده از داروهای خاصی که باعث بروز خشکی بینی میشوند .
? تنفس هوای داخل خانه که دارای رطوبت کم باشد.
? تنفس هوای سرد زمستانی .
? بیماری اختلال التهابی مزمن و وابسته به دستگاه ایمنی (سندروم شوگرن).
? در خانه از دستگاه بخور استفاده شود و در صورتی که دستگاه بخور وجود ندارد میتوان از جوشاندن کتری یا قراردادن ظرفی پر از آب روی بخاری استفاده کرد. این کار باعث میشود که رطوبت کم فضای خانه بیشتر شده و از خشکی بینی جلوگیری شود.
? دمای محیط خانه یا محل کار را در صورت امکان از دمای 22 درجه بالاتر قرار ندهید.
? استفاده از انواع اسپری های مرطوب کننده بینی می تواند احتمال خشکی بینی را تا حد زیادی کاهش دهد.
? چرب کردن بینی توسط وازلین می تواند از خشکی بینی و همچنین زخم شدن آن جلوگیری کند. میتوان به صورت روزانه از وازلین جهت چرب کردن بینی استفاده کرد.
بعضی از افراد به یک سری از مواد حساس هستند و هنگام استشمام بوی این مواد نسبت به آن آلرژی پیدا میکنند. این آلرژی باعث میشود که التهابی داخل بینی ایجاد شود و فرد با مالش و دستکاری آن باعث میشود که بینی زخم شود و فرد دچار سوزش و درد شود.
افرادی که دارای آلرژی هستند باید به پزشک مراجعه کنند و با استفاده از داروهای ضد آلرژی که پزشک تجویز می کند از ایجاد زخم جلوگیری کنند. در هنگام التهاب بینی به دلیل آلرژی سعی کنید از دست زدن ، خارش و مالش آن خودداری کنید. زیرا این کار باعث بدتر شدن اوضاع می شود و همچنین باعث می شود که بهبود التهاب طولانی تر شود.
برخی از مواد باعث تحریک و التهاب پوست بینی میشوند. بعضی مواد شیمیایی صنعتی ، برخی از مواد شوینده و نظافتی، دود سیگار و ... برخی از موادی هستند که باعث ایجاد تحریک میشوند. برای اینکه از تحریک این مواد بتوانیم در امان بمانید در صورت امکان باید از این مواد دوری کنید و یا در هنگام استفاده از این مواد از ماسک های بهداشتی استفاده کنید.
دمیدن بینی گاهی اوقات لازم می شود. مخصوصاً زمانی که فرد در معرض گرد و غبار باشد. اما این دمیدن بینی نباید بیش از حد با فشار باشد. ایجاد فشار ممکن است باعث آسیب و تحریک پوست شود.
ممکن است برای برخی از افراد حادثه اتفاق بیفتد و این حادثه منجر به ضربه و جراحت بینی شود. در این مواقع بهتر است که فرد به پزشک مراجعه کرده و از او کمک بگیرد. گاهی اوقات ضربه باعث می شود که بینی از داخل هم زخم شود که بهبود این زخم ها نیز زمان بر و مراجعه به پزشک لازم است. در هر صورت باید از وارد شدن ضربه به بینی جلوگیری کرد و همواره در کارهای روزانه یا ورزشهای مختلف مراقب بینی خود باشید.
معمولاً این زخم ها درون دهان یا اطراف آن ایجاد میشود. اما ممکن است که داخل بینی نیز ایجاد شود. به این آفتها که منجر به زخم شدن داخل بینی می شود زخم های سرد نیز می گویند. معمولاً این زخم ها در اثر عفونت نوعی ویروس ایجاد میشود و فرد دچار سوزش و درد ناگهانی میشود. برای جلوگیری از زخم های سرد باید از داروهایی که توسط پزشک تجویز می شود استفاده کرد.
بعضی مواقع امکان دارد که داخل موهای بینی باکتری هایی وجود داشته باشند و باعث آلوده کردن ریشه موی بینی شوند که خود را به صورت جوش نشان میدهد و یا جوش های حاصل از چربی ، داخل بینی ایجاد میشود که این جوش ها با دست زدن فرد ممکن است زخم شوند. بهترین کار این است که این نوع جوش ها را دستکاری نکنید.
مصرف و استنشاق مواد مخدر هم باعث آسیب به بینی میشود و در مواردی باعث ایجاد زخم داخل آن می شود. همچنین ممکن است باعث پارگی و یا ایجاد حفره داخل بینی شوند. پس استفاده از مواد مخدر را هیچگاه انجام ندهید زیرا اثرات جدی در بدن به جای می گذارند.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته